En aguest laboratòri, auem aprenut qu’era electricitat e eth magnetisme son restacadi, causa que mos a causat fòrça susprèsa. Tanben auem aprenut qu’era Tèrra ei un asimant gegant, tan potent qu’ei capable de botjar es bossòles plaçades en quinsevolh lòc deth mond! Entà que foncione un circuit electric, cau connectar es cables a ua pila que proporcione era carga electrica de besonh entà que s’alugue era ampola. Auem comprovat que quan apropam un objècte metallic a un asimant, quede imantat pendent un cuert espaci de temps e tanben pòt botjar era agulha dera bossòla. Açò non passa damb objèctes de plastic. En conclusion, auem vist qu'era electricitat e eth magnetisme son ua caisha de susprèsa e vau era pena apréner mès causes sus eres! (En aquest laboratori hem après que l’electricitat i el magnetisme estan relacionats, cosa que ens ha causat una gran sorpresa. També hem après que la Terra és un imant gegant, tan potent que es capaç de moure les brúixoles que siguin a qualsevol part del món! Perquè funcioni un circuit elèctric cal connectar els cables a una pila que proporciona la càrrega elèctrica necessària perquè s’encengui la bombeta. Hem comprovat que quan apropem un objecte metàl·lic a un imant, queda imantat durant un curt espai de temps i també pot moure l’agulla de la brúixola. Això no passa amb objectes de plàstic. En conclusió, hem vist que l’electricitat i el magnetisme són una «caixa de sorpreses» i que paga la pena aprendre més coses sobre elles).
Aguest laboratòri mos a agradat fòrça pr'amor que mos a surprenut qu'enes rais de lum i auessen tantes causes invisibles (ultravioleta, infraròi, microones, Rais X...)!!! Auem aprenut qu'er arcolan ei era descomposicion dera lum visible quan trauèsse es gotes d'aigua e auem entenut perqué vestim de colors clars en ostiu e damb colors escurs en iuèrn. Tanben mos a surprenut que quan se concentre era lum deth Solei, aumente eth sòn poder energetic e ei capable de hèr petar es globes de diuèrsi colors. Mos an quedat fòrça ganes de saber mès sus era lum!! (Aquest laboratori ens ha agradat molt perquè ens ha sorprès moltíssim que als rajos de llum hi haguessin tantes coses invisibles (ultravioleta, infrarroig, microondes, Rajos X....)!!!! Hem après que l'arc de Sant Martí és la descomposició de la llum visible quan travessa les gotes d'aigua. I hem entès perquè vestim de colors clars a l'estiu i amb colors més foscos a l'hivern. També ens ha sobtat que quan concentrem la llum del Sol, aumenta el seu poder energètic i és capaç de fer petar globus de diferents colors. Ens hem quedat amb moltes ganes de saber més sobre la llum!!)
Eth Lab4 a estat iperallucinant!!! Era lum ei força mès qu’un corròp de colors. I a ua part dera lum que s’i ve e ua auta que non se ve, mès totes an es madeishes proprietats. Aquerò l’auem aprenut damb era practica deth comandament a distància que mos permetec “veir” era lum infraròia. Tanben mos auem dat compde dera importància dera crema solara tà protegir era nòsta pèth. Auem hèt er experiment des boletes transparentes e en tot gésser tath pati, an cambiat de color pr’amor dera lum solara. I auie boletes ròses, liles, jaunes e bèra ua a quedat sense color. Bèri colors èren mès intensi que d’auti. Fin finau, auem vist fotografies de cares hètes damb camères de lum ultravrioleta e mos auem surprenut de coma eth solei pòt perjudicar e cremar era nòsta pèth. El Lab4 ha estat hiperal·lucinant!!! La llum és molt més que un conjunt de colors. Hi ha una part de la llum que es veu i d’altra part que no es veu, però totes tenen les mateixes propietats. Això ho vam aprendre amb la pràctica del comandament a distancia, que ens va permetre “veure” la llum infraroja. També ens hem adonat de la importància de la crema solar per protegir la nostra pell. Hem fet l’experiment de les boles transparents i només sortir al pati, ja han canviat de color amb la llum solar. Hi havia boletes roses, liles, grogues i algunes van quedar incolores. Alguns colors eren més intensos que d’altres. Per últim, hem vist fotografies de cares fetes amb càmeres de llum ultraviolada i ens ha sorprès com pot el sol cremar i perjudicar la pell.