La llum no viatja d'igual manera en tots els medis. La refracció és el canvi de direcció que fa la llum en passar d'un medi a un altre. Ha estat molt important en el nostre experiment, ja que, quan havia de canviar constantment de medi (entre els orbeez i l'aire) es dispersava en moltes direccions. En canvi, en afegir aigua, no havia de canviar de medi (els orbeez són bàsicament aigua) i la llum del raig travessava sense dispersar-se. Conèixer i utilitzar les propietats de la llum en ha permès desenvolupar moltes tecnologies.
Un objecte opac és aquell que no deixa passar la llum i un translúcid un que sí que en deixa passar. Hi ha objectes que, en incidir la llum sobre ells, la reflecteixen (com els miralls). Quan la llum interacciona amb els objectes obtenim informació sobre si és opac, translúcid o reflecteix la llum. També dona informació sobre les formes, els colors i les mides.
Crear làmpades amb ampolles de plàstic ens permet obtenir una forma d'il·luminació econòmica. A més és una manera de reutilitzar les ampolles de plàstic per generar menys residus. Afegim lleixiu per evitar la proliferació de microorganismes, especialment en països on les aigües no són tractades. El coneixement científic i tecnològic ens ha permès arribar com a societat fins al punt on som ara, i ens permetrà evolucionar fins on serem més endavant. Cada cop més aquest coneixement és imprescindible en la vida tal com la coneixem.